Case Studies

Perot Museum of Nature & Science

Dallas, Texas

Perot Museum of Nature & Science

The museum was constructed on a 4.7-acre site. The landscape design serves as an extension of the building design – thoroughly integrated with the programming of space and the overall design character.

The 180,000 sq. ft. structure is 170-feet tall, equivalent to approximately 14-stories. The overall building mass is conceived as a large cube floating over the site’s landscaped plinth (or base). An acre of rolling roofscape comprised of rock and native drought-resistant grasses reflects Texas’s indigenous landscape and demonstrates a living system that will evolve naturally over time.

The facility’s interior includes five floors of public space housing 10 exhibition galleries, including a children’s museum and outdoor playspace/courtyard; an expansive glass-enclosed lobby and adjacent outdoor terrace with a downtown view; state of the art exhibition gallery designated to host world-class traveling exhibitions; education wing; large-format, multi-media digital cinema with seating for 300; flexible-space auditorium; public café; retail store; visible exhibit workshops; and offices. Lastly, the building itself will be used as a “living” example of engineering, sustainability and technology at work.

Approximately 80 percent – a remarkably high degree – of the building is devoted for public usage. The building is seeking LEED Silver certification.

Project Team

Owner: City of Dallas

Architect: Morphosis Architects

Contractor: Balfour Beatty Construction

Project Details

Project Size: 180,000 sf

Start Date: 4/2010

Completion Date: 1/2013

Mechanical/Plumbing Volume: $9,900,000

Brandt Role: Mechanical & Plumbing Services